Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. >

Newsletter

Zapisz się na bezpłatny newsletter, a otrzymasz darmowe przepisy na kosmetyki robione domowym sposobem.

Lato się zaczęło, więc warto sięgnąć po świeże owoce i warzywa. Dziś polecamy orzeźwiający, odżywczy i pełny witamin green smoothie.

Czytaj dalej...

Nazywane są „brazylijską żyłą złota”. Rosną w nieskażonych lasach Amazonki. Wyglądem przypominają borówki amerykańskie. Są jednym z najistotniejszych komponentów diety mieszkańców amazonki.

Jagody są cennym źródłem witamin i pierwiastków: B1, B2, C, E, beta karotenu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, białka, a także kwasów tłuszczowych omega – 6 i omega – 9, które regulują poziom cholesterolu we krwi, likwidując poziom tego złego, a podwyższając poziom dobrego.

Czytaj dalej...

Są skuteczne i bezpieczne, jeśli umiejętnie je stosujemy. Od wieków przygotowywano z nich ziołowe napary. Odpowiednio dobrane mogą przynieść ulgę. Są łagodniejsze niż leki i nie niszczą flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Rzadko wywołują niepożądane skutki uboczne.

Czytaj dalej...

Oleje są niezbędne w naszej codziennej diecie, ponieważ zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, chronią przed wieloma chorobami, ale także nawilżają naszą skórę i zapewniają długowieczność.

To właśnie oleje zaopatrują nasz organizm w kwasy omega – 3, które są niezbędne i które komórka ludzka nie jest w stanie sama wyprodukować. Dzięki zawartym w olejach witaminom odmładzają skórę.

Czytaj dalej...

Algi to inaczej wodorosty. Nazywane również pokarmem trzeciego tysiąclecia. Nam kojarzą się tylko z sushi. Jest ponad 30 tys. gatunków wodorostów. Najwięcej się ich zbiera u wybrzeży Japonii i Hawajów.

Są to rośliny o dużej wartości odżywczej i cennym pożywieniu dla naszego organizmu. Wszystkie algi są bogate w witaminy C, K, E i PP, w sole mineralne oraz dużą zawartość błonnika. Zawierają dużo żelaza. Znajdziemy w nich również przeciwutleniacze, a także kwasy omega – 3.

Czytaj dalej...

Noni nazywana również jako morwa indyjska. Pochodzi z Azji i Australii, ale głównie z upraw słynie Polinzeja Francuska.

Roślina wykorzystywana w medycynie polinezyskiej, dzięki któremu wielu ludzi odzyskało zdrowie i siły witalne. Wyglądem przypomina szyszkę.

Czytaj dalej...

Jagody goji znane i używane od wieków przez mieszkańców Himalajów. Określane jako najzdrowsze owoce na świecie. Zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów, aminokwasów. Jeden z najmocniejszych antyutleniaczy. Są niskokaloryczne, dodają energii i opóźniają procesy starzenia.

Czytaj dalej...

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, który nie jest w stanie ich sam wyprodukować i d latego musimy mu je dostarczyć w inny sposób.

Ważna rolę w naszym organizmie odgrywa cytryna, w której znajdziemy duże ilości witaminy C,

Czytaj dalej...